Home staging, avagy az ingatlan eladás művészete

2017. november 28. 07:48 - Iconist

Eladnád az otthonod, esetleg ingatlanépítéssel, -befektetésekkel foglalkozol? Akkor mindenképpen meg kell ismerned a home staginget!

 

bigstock-home-staging-tips-107868275.jpg

A home staging varázslat, amelynél az illúzió az otthon színpadán kel életre. Gondoljunk csak bele, vajon David Copperfield hogyan értékesítené a házát? Bizonyára egy csipet mágiával, amivel hangulatossá, tisztábbá, világosabbá, szerethetőbbé tenné az otthonát. Mi – a home stagerek -  pont ezzel foglalkozunk, bár Magyarországon egyenlőre még kevesen vagyunk. Pedig a nyugati országokban és különösen az Amerikai Egyesült Államokban nem ismeretlen dolog a home staging. Ott bevett szokás, hogy ha valaki eladja az otthonát, akkor előtte rendbe teszi, kifesti, a legszükségesebb dolgokat felújítja és szellőssé, könnyeddé teszi a berendezést. Pár apró változtatással ugyanis nemcsak kívánatosabbá tehetjük az otthonunkat, de előbb sikerül túladni rajta, sőt az árat is jócskán feljebb srófolhatjuk. Íme, néhány kérdés, amit érdemes átgondolni:

  1. Mit is takar a home staging?

A home staging több, mint egyszerű lakberendezés. Kifejezetten eladásra szánt ingatlanokra vonatkozik és a fogalomkörbe beleszámít a lakás bizonyos szintű felújítása, kicsinosítása, berendezése (meglévő, kölcsönzött vagy újonnan vett bútorokkal), mindemellett szuper fotók és ismertető szövegek készítése az ingatlanhirdetésekhez, eladási marketingterv kialakítása. Adott esetben a home staginget végző szakember még az ingatlan közvetlen értékesítését is bevállalja, kvázi kiváltható vele az ingatlanügynökség. Nála jobban nem fogja senki ismerni és szeretni a lakást, hiszen ő készítette fel.

  1. Szükséges-e home staging szakember?

A lakberendezés is önálló szakma, de a home staging még ennél is bonyolultabb folyamat, hiszen ismerni kell az emberi pszichológiától kezdve a design-alapokig számos tényezőt, amivel eladhatóbbá tehető egy ingatlan. Ráadásul a home stager sok esetben kiváltja az ingatlanügynökséget is, így jóval jobban jársz, mintha egyedül vagy ügynökkel árulnád a lakásod/házad. Jó helyen fekvő, nagyobb értékű ingatlanoknál mindenképpen érdemes szakértővel szerződni, mert így akár több millióval is többet kaphatsz az otthonodért.

  1. Mennyi a díja egy home stagernek?

Ez természetesen változó minden szakértő más-más alapon áraz, illetve a díj attól is függ, hogy csak tanácsadást kér-e az eladó vagy komplett szolgáltatást, teljes projekt lebonyolítást a tervezéstől a lakberendezésen át a hirdetés szövegírásig, fotózásig, értékesítésig. A szakma szerint a home stagingre befektetett összeg akkor van jól megállapítva, ha igazodik a várható plusz profit mértékéhez. Vegyünk egy példát! Egy körülbelül 19-20 millió forint értékű ingatlant szeretnénk értékesíteni egy olyan környéken, ahol a hasonló méretű lakások értéke 23-25 millió forint között mozog. A home stagingre körülbelül 1-1.5 millió forintot kellene költeni, de ezzel a lakás értéke elérné a maximális 23-25 millió forintot. Ebben az esetben érdemes belevágni a projektbe, még akkor is, ha elsőre soknak tűnik a 1.5 millió forintos összköltség. A szakértői díjazások egyébként 1,5-2% között mozognak jelenleg a piacon. A home stagingre szánt összeget ne költségként tekintsd, hanem befektetésként, ami extra profitot fial és gyorsabb eladáshoz segít.

  1. Mit tegyek, ha nincs pénzem erre?

Előfordulhat, hogy az eladónak nincs plusz pénze szakemberre és a lakás kicsinosítására. Ilyenkor is érdemes azonban néhány home staging praktikát bevetni, mert bizony ez százezreket jelenthet az eladásnál, és gyorsabban elkelhet a lakásunk. Mielőtt elkészítenénk a jó minőségű, fényes, világos fotóinkat, mindenképpen pakoljunk össze a lakásban. A felesleges tárgyakat, bútorokat távolítsuk el, ne feledjük a kevesebb, néha több! A fotózásra is szánjunk kellő energiát, és ne mobiltelefonos, homályos képekkel próbáljuk becsábítani a vevőket. A falfestés egyébként pár tízezer forintból önállóan is megoldható és a fürdőszoba alapos kitakarítása és dekorációja sem maradhat el. Ez csak pár egyszerű lépés, amivel vonzóbbá válhat az ingatlanunk.

  1. Az üzleti szektor is igénybe veheti a home staging szolgáltatást?

Alapvetően az üzleti szektorban működik a legjobban a home staging, hiszen a befektetőknél a megszerezhető profit a legfontosabb szempont. Külföldön a lakóparkokban manapság már bevett dolog egy-egy mintalakás berendezése, amelyet adott esetben bútorozottan értékesítenek. Ez a gyakorlat egyre elterjedtebb az irodák esetében is, különösen hasznos lehet a tér előzetes berendezése azoknál az irodáknál, ahol kisebb cégeknek értékesítenek egy nagy, közös teret. Az ingatlan-felújításokkal foglalkozó vállalkozóknak szintén jó szolgálatot tehet egy tehetséges home stagingre szakosodott lakberendező. Sokszor az ingatlanügynökségek keresik meg a home staging szakembereket, különösen olyan esetben, ha egy ingatlant már jó pár hónapja képtelenek értékesíteni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://iconist.blog.hu/api/trackback/id/tr7112822898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása